Chceš podnikat nebo začínáš? A jsi žena?
top of page

Chceš podnikat nebo začínáš? A jsi žena?

Tentokrát se nás v Klubu: Jsi jedinečná! ptala Terezka na první kroky v podnikání.



Musím říct, že někdy se zdá, že chcete učinit vnitřní přeměnu a máte pocit, že ta vám pomůže k dosažení vašeho cíle. Není divu, když to píšou všichni koučové a guruové. Ale je to pravda vždy? Ano i ne.


Zrovna oblast podnikání a osamostatňování vyžaduje tvoje kroky na zcela neznámém poli, ať se znáš nebo ne. Samotná cesta je totiž sebe objevováním a každý jeden krok (i vedle) je učením a skrze tento proces získáváš potřebné zkušenosti a z nich plynoucí sebejistotu.


Ano, samozřejmě narazíš na obavy z toho, že jsi vidět, slyšet, že o tebe a tvoje produkty nebude mít nikdo zájem, že už to dělá x lidí tak proč zrovna ty by si měla uspět atd.

Také je zcela přirozené, že se podhodnotíš, protože tak začínal každý. I Steve Jobs, Bill Gates a jiné persony.


Podle mě je velkou překážkou při startu „malého ženského“ podnikání představa, že vše musí být dokonalé, naplánované a neměnící se. Hotové logo, produkt, marketing, strategie, brand. Ano, můžeš si toto celé zaplatit a být tak hotovým produktem. Pak ale není tenhle konkrétní článek pro tebe.


Pokud patříš k ženám, které jsou tvořivé a vycházejí ze svých snů a svoje podnikání šijí doma na koleni, jako já a moje klientky, zkus se uvolnit, zvolnit svoje tempo a nechat svoje podnikání růst v čase společně s tebou.


Když si vzpomenu na svoje začátky tak mi trvalo v podstatě dva roky než jsem se ustálila na tom co chci nabízet a komu. Příklad: ohromně jsem si přála pravidelná měsíční setkávání se ženami ve skupině, ale ukázalo se, že pro mě, jako hypersenzitivní osobu, je takový plán neslučitelný s (pohodovým) životem, který si také přeji.

Jedna skupina mě stála tolik energetických sil, že mě vyřadila z provozu na týden. Skupinový formát nabízím dál, ale nepravidelně, jednou za čas a upravila jsem dobu trvání na dvě hodiny, už žádné víkendy nebo celodenní semináře.

Uvědomila jsem si, že se naprosto nejlépe cítím ve formátu jeden na jednoho a ten nabízím jako svou primární službu a to mi vyhovuje.


Stejně tak jsem se vyvíjela ohledně prodejních kanálů, mailingu, GA a dalších nástrojů, které tě dostanou k lidem a do světa.

Toto vše nemusí být nutně jen zlo k oblbování lidí, pokud si stojíš sama za sebou, nabízíš kvalitní poctivé služby a produkty a rozumíš tomu, jakou hodnotu vnášíš lidem do života.

V tom už bývá zakopaný pes a ano, tady je fajn, aby si se na svá přesvědčení o sobě s někým podívala a přehodnotila je. Také ti doporučuji absolvovat některý osobnostní test zaměřený na práci. Např. Dynamika bohatství ti může pomoci zorientovat se v tom, jaký způsob nabízení tvých služeb a produktů je pro tebe ideální. Co jsou přirozeně tvé silné vlastnosti a dovednosti a kde budeš potřebovat pomoc z vnějšku.

Dokonce se tak můžeš vyhnout i počátečnímu podhodnocení, které jsem zmínila, protože pokud něco tvoříš rukama, srdcem, hlavou a lidem okolo tebe to pomáhá tak to hodnotu má a velikou!


Terezce přišlo zvláštní, proč by měla tvořit Fb skupiny, mailing a celý ten online humbuk, který jí nesedí. Vysvětlily jsme jí, že to jsou prodejní kanály a že k podnikání legitimně patří.

Nicméně jsem Terku podpořila i v tom, ať určitě následuje svoji cestu a pokud ji toto zatím vůbec nic neříká, necítí se v tom dobře, ať tvoří po svém, přirozeně a online svět začne pomalu zkoumat.


Nevěřím tomu, že existuje jednotný prodejní mustr, který funguje všem. To je blamáž. Nelze to už z podstaty jedinečnosti každého z nás i kupujících. Určitě je dnes psychologie prodeje na skvělé úrovni, ale nedoporučuji ti kupovat kurzy, které tvrdí, že díky nim rychle zbohatneš. Určité malé procento ano, někdy promile, prodávající určitě.

Je velká záplava nabídek, protože bohužel stále platí, že vidina rychlého zisku s malým úsilím láká.


Pravdou je, že každé podnikání stojí soustavně čas, energii, úsilí - tohle slovo lidé nemají rádi :), vytrvalost, překonávání sama sebe, disciplínu i plynutí, ochotu učit se novým věcem, odvahu a čas od času změnu strategie a to vždy, když přecházíš na novou úroveň. Stejně tak ale život na volné noze přináší radost, kreativitu, dobrodružství, nezávislost a zážitky na celý život.


Dle mých zkušeností je jedno, kterou cestou se vydáš, důležité je, aby si jednala v souladu sama se sebou, následovala intuici a šla. Každý den krok, ale šla.


Seděla jsem u stolu s prezidentskou rodinou (ne českou) a na FB byznys page jsem neměla po těch dvou letech ani 1000 lidí. Z marketingového hlediska šlendrián, ale kdo z běžných marketérů si tyká s prezidentskou rodinou a zvou ho na večeři? Na Instagramu mám do dneška asi 300 lidí, protože mě vůbec nebaví a nehodlám mu věnovat svůj životní čas i přes všechna doporučení. Rozumíš?

Není to o tom, je to o tobě, o lidech, o hodnotách, o tom co přinášíš, o tom, co z tebe vyzařuje, o tom čemu věříš, jak věříš sobě a důvěřuješ zázrakům života, které ti pomáhají ve správný čas být na správných místech a potkávat správné lidi.


Kdybych za něco dala ruku do ohně, co stojí za to budovat a posilovat hned od začátku, tak jsou to vztahy a kontakty. Zase, ne za každou cenu! Ta může být u některých jedinců dost vysoká, pozor na svou sebehodnotu.

Ale upřímné, otevřené, srdečné, se zájmem a nápomocné.


To by byl možná ten nejlepší „trik“, který by fungoval všem, ale je to zadarmo tak se o tom tolik nepíše :-)

Také si zapamatuj hlavní pravidlo podnikání, ať už prodáváš online nebo na živo: POMOC = PRODEJ. Uvědomuj si v čem se odlišuješ tedy v čem jsi jedinečná a na tom stav. Pak nezbývá než jen vytrvat, to také patří k úspěchu. Přeji ti hodně štěstí na téhle cestě. Určitě se na ní hodně o sobě i lidech okolo tebe hodně naučíš.


Další Klub: Jsi Jedinečná! kde se můžeš ptát na vše co tě zajímá vedeme se Zlatou Hnátovou na Clubhousu každý čtvrtek od 18h, přidej se k nám, jsme tu pro tebe.


259 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page